NEW DELHI - De Indiase regering heeft Pakistan voorstellen gedaan om de gespannen relatie te verbeteren. Bovendien wil New Delhi vredesbesprekingen beginnen over de slepende kwestie Kashmir met de belangrijke coalitie van separatistische groepen, de All Party Hurriyat Conference (APHC). Dat zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Yashwant Sinha woensdag.

De bewindsman maakte de verrassende voorstellen tijdens een persconferentie bekend. Hij stelde onder meer voor de belangrijkste wegverbinding tussen de hoofdsteden van het door India en Pakistan bestuurd Kashmir open te stellen. Deze is al sinds 1948 gesloten. Verder moet er een veerdienst komen tussen Bombay en Karachi en moeten de sportbanden tussen beide naties worden hersteld.

Positief

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag in een eerste reactie laten weten de Indiase vredesplannen positief te ontvangen. Wel zei een woordvoerder dat de Pakistaanse regering het te betreuren dat India een eerder Pakistaans aanbod heeft afgeslagen om over alle problemen tussen beide landen te gaan onderhandelen, inclusief de kwestie Kashmir.

Het islamitische Kashmir is al decennia een splijtzwam in de toch al zeer gespannen relatie tussen de kernmachten India en Pakistan. Beide landen voerden al driemaal oorlog met elkaar, waarvan tweemaal over Kashmir. Vorig jaar kwam het bijna opnieuw tot een gewapend conflict tussen beide landen. Meer dan een miljoen militairen werden langs de grens samengetrokken.

Bergen

Centraal in de kwestie Kashmir staat de zeggenschap over het bergachtige gebied dat nu in Pakistaanse, Indiase en Chinese handen is. Het hindoeïstische India beschuldigt het islamitische Pakistan ervan moslimstrijders te steunen die aanslagen plegen op doelen in het Indiase deel van Kashmir. Pakistan spreekt dit tegen en zegt de rebellen alleen 'morele steun' te verlenen.

Minister Sinha van Buitenlandse Zaken sloot de hervatting van formele vredesbesprekingen met Pakistan uit. New Delhi vindt dat dergelijke besprekingen pas kunnen beginnen als Islamabad een einde heeft gemaakt aan gewelddadige groeperingen zoals Jaish-e-Mohammad en Lashkar-e-Taiba die vanuit Pakistan in India aanslagen plegen.

Radicalen

Voor het eerst wil India nu op hoog niveau praten met gematigde separatisten in Kashmir. De All Party Hurriyat Conference behoort tot de voorstanders van afscheiding van Kashmir ten gunste van Pakistan. De 27 partijen omvattende APHC is echter sterk verdeeld. Radicalen binnen de coalitie hebben al laten weten niet met New Delhi te willen praten, aldus de BBC.