CANBERRA - De Amerikaanse president Bush is op zijn rondreis door Azië aangekomen in Australië. In Sydney protesteerden duizenden mensen tegen het bezoek. Bush spreekt donderdag onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen het parlement in de hoofdstad Canberra toe.

Voor hij naar Australië reisde, bracht Bush een bezoek van drie uur aan Indonesië. Op deze wijze wilde hij zijn dank betuigen voor de steun van Jakarta in de strijd tegen het terrorisme. Op het eiland Bali sprak Bush kort met president Megawati.

Honderden agenten

Vóór zijn toespraak tot een zitting van beide Kamers van het Australische parlement heeft Bush een onderhoud met zijn trouwe bondgenoot premier Howard. Ongekende veiligheidsmaatregelen omgeven het bezoek. Honderden agenten zijn op de been voor het bezoek van twintig uur.

Het federale parlement is tijdens de zitting afgegrendeld. Het gebouw is voor het eerst in de geschiedenis gesloten voor het publiek. Gevechtsvliegtuigen hebben toestemming om toestellen die zich illegaal in het luchtruim boven de hoofdstad begeven, neer te schieten.

Witte armbanden

Naar verwachting zulen duizenden mensen demonstreren in Canberra. Maar ook in het parlement willen volksvertegenwoordigers hun onvrede laten blijken, aldus BBC. Zij zullen witte armbanden dragen om hun ongenoegen over de oorlog in Irak te laten blijken.

Premier Howard heeft zich vierkant achter Bush' strijd tegen het terrorisme geschaard. Howard steunde het ingrijpen in Irak militair, ondanks brede maatschappelijke weerstand. Tijdens Bush zesdaagse reis was de regionale veiligheid het belangrijkste onderwerp van gesprek.

Noord-Korea

Een van Bush' zorgen betreft Noord-Korea's nucleair programma. Onderweg naar Australië liet de president weten Pyongyang garanties te willen geven voor zijn veiligheid. Hij wil daarvoor een document (geen verdrag) tekenen als Noord-Korea zijn nucleair programma stopt en verificatie hiervan toestaat.

Indonesië

Bush bracht woensdag een bliksembezoek aan het Indonesische eiland Bali. Hier had hij, bewaakt door duizenden militairen, een onderhoud met president Megawati en enkele moslimleiders. Kuta op Bali was vorig jaar het doel van een terroristische aanslag door moslimextremisten waarbij meer dan tweehonderd mensen omkwamen.

De Amerikaanse president bedankte 's wereld grootste moslimland voor zijn steun tegen het terrorisme. Volgens hem is de Indonesische regering in deze internationale strijd een partner van primair belang. Bush sprak op slechts een paar kilometer van de plaats waar de aanslag gebeurde.

Islam

Hij zei dat "terroristen die beweren dat de islam hun inspiratie is, een van 's werelds grootste religies bezoedelen". Bush benadrukte verder dat de islam "volledig verenigbaar is met vrijheid, tolerantie en vooruitgang omdat bewijs hiervoor te vinden is in jullie en ons land".

Om hen te overtuigen dat hij niet vecht tegen de islam ontmoette Bush ook drie van te voren door het Witte Huis geselecteerde moslimleiders. Verreweg de meeste moslims in Indonesië zijn ronduit gematigd, maar er is wel degelijk een breedgedragen anti-Amerikanisme in het land.

Vooral de oorlog in Irak en de strijd van de VS tegen terrorisme zien veel Indonesiërs als een aanval op de islam. Ze nemen het Washington ook kwalijk dat het Israël steunt in diens strijd tegen de Palestijnen. Vooral op deze onderwerpen kwam dan ook kritiek van de moslimleiders.