DEN HAAG - De parlementaire commissie in de Tweede Kamer die informatie krijgt van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heeft op twee punten inlichtingen gekregen die niet in de openbaarheid mogen.

Dat heeft VVD-fractievoorzitter Van Aartsen woensdag gezegd na afloop van het gesprek dat hij en zijn CDA-collega Verhagen hadden met premier Balkenende en minister Remkes van Binnenlandse Zaken.

De punten zouden volgens Van Aartsen te vinden zijn in de antwoorden die Balkenende en Remkes maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd over de kwestie-Mabel Wisse Smit. In die antwoorden geven de bewindslieden aan dat Wisse Smit op twee momenten, tijdens gesprekken in juni en oktober, met nieuwe informatie kwam, die niet nader wordt toegelicht.

Bos

PvdA-fractieleider Bos was woensdag niet bij de vergadering aanwezig. Hij had dinsdag al laten weten geen informatie te willen waardoor zijn handen gebonden zouden zijn tijdens het Kamerdebat donderdag over de kwestie-Mabel Wisse Smit.

De commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel 'commissie-stiekem' genoemd, bestaat normaal gesproken uit de fractievoorzitters van de vier grootste partijen. De SP doet uit principe niet mee, Bos zegde dinsdag dus af.

Verhagen

Verhagen vindt dat het zo niet verder kan met de commissie, als leden per keer willen bepalen of ze meedoen. Hij gaat hierover praten met Kamervoorzitter Weisglas. Verhagen streeft naar "een zo breed mogelijke" commissie. Die zou kunnen bestaan uit zes partijen, zoals hij eerder heeft voorgesteld: de vier grootste, plus twee kleinere. Hij vindt wel dat als hierdoor bijvoorbeeld een nieuwe, extreemrechtse partij in aanmerking zou komen voor een plaats in de commissie, daar wel een stokje voor gestoken moet kunnen worden.

Weisglas

Kamervoorzitter Weisglas vindt dat de gang van zaken rond de commissie "niet de schoonheidsprijs verdient". Volgens Weisglas spreekt het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer volgende week met Verhagen over de kwestie. Weisglas gaat er niet van uit dat de commissie opgeheven zal worden, maar verwacht wel een andere samenstelling.