DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag toch tbs opgelegd aan een van de twee daders van de geruchtmakende moord op drie Ieren in april 2000 in een appartement in Scheveningen. In hoger beroep kreeg hoofddader Michael B. zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Medepleger Ronald van B. heeft twaalf jaar cel gekregen.

De rechtbank oordeelde in november 2000 nog dat de mannen volledig toerekeningsvatbaar waren tijdens de moordpartij. Destijds kreeg B. achttien jaar celstraf en zijn compaan tien jaar. Het gerechtshof baseert haar afwijkende vonnis op het rapport die het Pieter Baan Centrum (PBC) opstelde over B.

Michael B. schoot onder invloed van drank en drugs de broers Vincent en Morgan Costello en Damien Monahan dood. Hij zegt dat hij zich door hen bedreigd voelde.

Zijn compaan zou Vincent nog met een mes hebben gestoken om er zeker van te zijn dat hij dood was. Nadat B. en Van B. twee dagen tussen de lijken in het appartement hadden gezeten, probeerden ze de stoffelijke overschotten in stukken te zagen en te verbranden. Later werden de verminkte lijken gevonden.

/NIEUWSOM in beroep tegen uitspraak Scheveningse moordzaak