AMSTERDAM - ING Bank denkt in 2010 in Nederland minder nieuw krediet te verstrekken dan in 2009. De reden hiervoor is een beperkte vraag naar leningen.

Dit zeiden managers van ING Nederland maandag op een bijeenkomst met journalisten.

Vorig jaar moest ING voor minstens 25 miljard euro nieuwe kredieten verstrekken aan Nederlandse bedrijven en consumenten. Deze eis was een van de voorwaarden die de Nederlandse staat stelde bij het afsluiten van een garantieregeling voor een deel van de Amerikaanse hypothekenportefeuille.

ING voldeed afgelopen jaar met 26,2 miljard euro aan nieuw in Nederland verstrekt krediet aan de afspraak.

Hijs

Directievoorzitter Nick Jue vond het lastig om te zeggen of ING de 25 miljard euro dit jaar zal halen. ''Mijn basisreactie is nee. Het zal een hele hijs worden.''

Hoewel de recessie voorbij is, is de vraag naar leningen vanuit het Nederlandse bedrijfsleven volgens ING in de eerste maanden van het jaar nog niet aangetrokken.

Groei

''Vorig jaar hebben we behoorlijke groei laten zien. Die groei is er nu echt uit'', zei Ruud van Dusschoten, directeur bij ING Nederland. De groei vorig jaar was onder meer een gevolg van verstrekking van leningen waarover eerder al afspraken waren gemaakt.

Jue merkte op dat ook de hypotheekmarkt in een diep dal zit. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vorige week dat vorig jaar voor 19 miljard euro aan hypothecaire leningen is verstrekt. Dit was het laagste niveau sinds 1995.