ENSCHEDE - De Nederlandse Politie Bond trekt van leer tegen het piercingverbod dat de politie Twente wil invoeren. "Geen goed idee. Met dit verbod komt de politie aan de lichamelijke integriteit van een agent. Er is geen wettelijke basis om het dragen van piercings te verbieden, tenzij de veiligheid van de agent in het geding is", zei voorzitter H. van Duijn woensdag.

De korpsleiding van het politiekorps Twente wil van zijn agenten dat ze geen zichtbare piercings meer dragen. Volgens de politie Twente gaat het verbod waarschijnlijk in bij de invoering van het nieuwe uniform. Dat gebeurt volgend jaar.

Chef W. Zanderink van het politiedistrict Noordwest Twente maakte dinsdag in een regionaal dagblad gewag van de maatregel. Hij vindt het dragen van zichtbare piercings bij agenten "gezagsondermijnend".

In Amsterdam bestaat sinds juni 2002 een dienstvoorschrift waarin staat dat zichtbare piercings in lip, wenkbrauw, tong en neus uit veiligheidsoverwegingen niet zijn toegestaan. Ook zijn de sieraden verboden in verband met de representatieve uitstraling. Agenten in Amsterdam mogen bovendien geen zichtbare tatoeages hebben. Volgens een woordvoerder leidde het voorschrift niet tot problemen.