KUTA - De Amerikaanse president Bush heeft Indonesië woensdag "een vitale partner" genoemd in de internationale strijd tegen terrorisme. Na een onderhoud met zijn Indonesische ambtgenoot Megawati Soekarnoputri op het eiland Bali zei Bush dat Indonesië "het kwaad in de ogen durft te kijken" en "gevaarlijke moordenaars" opspoort en berecht.

Het kortstondige bezoek van Bush aan Bali ging gepaard met enorme veiligheidsmaatregelen. The Jakarta Post vergeleek het vakantieoord Kuta en de luchthaven, de plaatsen waar Bush kwam, met "oorlogsgebieden". Veel wegen waren afgesloten, de persoonscontroles waren intensief en liefst zes oorlogsbodems van de Indonesische marine lagen voor kust.

De Indonesische strijdkrachten hadden duizenden mensen op de been gebracht en de Amerikanen zelf stuurden circa tweehonderd mariniers naar Bali. Het vliegverkeer van en naar Bali was enkele uren nagenoeg stilgelegd.

De komst van Bush naar Indonesië was onderdeel van zijn reis door Azië en Australië. In de Amerikaanse pers lekte eerder uit dat de Amerikaanse president liever niet naar Indonesië wilde, gezien de gevaren van een aanslag door moslimterroristen en wegens de anti-Amerikaanse stemming in het land.

Terreurgroep

Bali was iets meer dan een jaar geleden het toneel van bloedige aanslagen waardoor 202 mensen het leven verloren, onder wie vier Nederlanders. De Zuidoost-Aziatische terreurgroep Jemaah Islamiyah wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden. De Indonesische autoriteiten pakten na de aanslagen tientallen mensen op en de belangrijkste verdachten zijn intussen ter dood veroordeeld.

Volgens de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Hassan Wirayuda, hebben de VS zich intussen bereid verklaard om een gevangen kopstuk van Jemaah Islamiyah, de Indonesiër Hambali, uit te leveren voor berechting in zijn geboorteland. De bewindsman, die de pers toesprak kort na het vertrek van Bush, kon niet zeggen op welke termijn Washington Hambali wil uitleveren.

Arrestatie

Hambali werd in augustus in Thailand gearresteerd. Hij wordt vermoedelijk op een eiland (Diego Garcia) in de Indische Oceaan vastgehouden en verhoord. Indonesië verdenkt Hambali van betrokkenheid bij verscheidene aanslagen.

Hambali zou 'chef aanslagen' zijn geweest van Jemaah Islamiyah, die op zijn beurt weer banden zou hebben met het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden. Hambali zou eerder hebben bekend dat al-Qaeda de aanslagen op Bali mede heeft gefinancieerd.

Terrorisme

Verreweg de meeste moslims in Indonesië zijn ronduit gematigd en ze keuren het moslimterrorisme af. Maar er is wel degelijk een breedgedragen anti-Amerikanisme in het land. Vooral de oorlog in Irak en de strijd van de VS tegen internationaal terrorisme zien veel Indonesiërs als een aanval op de islam. Ze nemen het Washington ook kwalijk dat het Israël steunt in diens strijd tegen de Palestijnen.

Megawati

Bush sprak op Bali ook met enkele hooggeplaatste gematige moslimleiders. Die hadden zich eerder al ontevreden getoond dat ze maar enkele minuten per persoon met Bush konden praten. Een van de genodigden zegde zijn ontmoeting dan ook af. Bush sprak na afloop van een goed onderhoud. Volgens Megawati hebben beide partijen in het gesprek bevestigd "dat religieuze tolerantie een van de pijlers is waarop de democratie van Indonesië rust".

De Amerikaanse president, die nu Australië zal aandoen, zei dat "moord geen plaats heeft in welke religieuze traditie dan ook". Hij omschreef de islam nadrukkelijk als een "religie van tolerantie", volgens waarnemers vooral om duidelijk te maken dat de Amerikaanse strijd tegen terreur geen strijd tegen moslims is.