NEW YORK - Israël negeert de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de omstreden afzetting op de Westelijke Jordaanoever te stoppen en gaat door met de bouw van de muur. Dat heeft vice-premier Ehud Olmert woensdag voor de Israëlische radio gezegd.

De Algemene Vergadering van deVerenigde Naties nam dinsdag een resolutie aan waarinwordt geëist dat Israël stopt met het bouwen van een afzetting. De resolutie werd aangenomen met 144 stemmen vóór, twaalfonthoudingen en vier stemmen tegen, van de Verenigde Staten,Israël, Micronesia en de Marshall-Eilanden.

De tekst van de resolutie is een compromis tussen de EuropeseUnie en Arabische landen, die de ontwerpresolutie haddenvoorgelegd. Na meer dan zes uur geredetwist werd besloten tot eenresolutie die eist dat Israël "de bouw van de muur in bezetPalestijns gebied stopzet en terugdraait" en de afzetting "integenspraak met relevante bepalingen van het internationaal recht"noemt.

In een eerdere versie, opgesteld door de PalestijnseVN-ambassadeur Nasser al-Kidwa en gesteund door Arabischeregeringen, zou de muur een schending van het internationaal rechtzijn verklaard. De mildere tekst was een compromis-voorstel van deEU.