DEN HAAG - Ondanks protesten van een meerderheid van de Tweede Kamer laten de fractievoorzitters van CDA en VVD zich toch voor donderdag door de regering inlichten over geheime aspecten van de kwestie-Mabel Wisse Smit. PvdA-leider Bos, die ook recht op deze uitleg heeft, weigert aan te schuiven bij dit overleg.

De voorzitters van de drie grootste fracties in de Tweede Kamer, CDA, VVD en PvdA, maken deel uit van de commissie inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze zogeheten commissie-stiekem, die informatie krijgt over geheime veiligheidsinformatie, moet deze diensten namens de Kamer controleren.

Een meerderheid van de Kamer wilde niet dat de commissie voor het debat van donderdag nog bijeen zou komen, omdat dit de Kamer aan handen zou binden. De voorzitters van de grootste fracties zouden dan informatie hebben waarmee ze in het debat niks mogen.

'Onnodig en onverstandig'

Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) besloten dinsdagmiddag dat zij toch zo'n vergadering willen houden, met onder anderen premier Balkenende en minister Remkes (Binnenlandse Zaken). Bos besloot niet mee te doen. Hij kwalificeert de beslissing van CDA en VVD als 'onnodig en onverstandig'. Het openbare debat moet wat hem betreft gewoon beginnen. Als dan blijkt dat er geheime informatie nodig is, dan kan die in de commissie verder worden behandeld, aldus Bos.

Volgens commissievoorzitter Verhagen mag de commissie zelf zijn werkwijze bepalen. Verhagen vindt wel dat het vertrouwelijke overleg alleen moet gaan om de strikt geheime kwesties en dat zoveel mogelijk aan de orde moet komen in het openbare debat donderdag.

De Tweede Kamer vergadert dan over het besluit van de regering om de toestemmingswet voor het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit niet in te dienen.