BRUSSEL - De autofabrikanten Daimler, Renault en Nissan gaan nauw met elkaar samenwerken. De drie kondigden woensdag een verbond aan dat zich richt op de gezamenlijke ontwikkeling van kleine auto's, benzine- en dieselmotoren en bedrijfswagens.

Afgesproken is dat de ondernemingen ook financiële belangen in elkaar nemen. Renault en Nissan verwerven gezamenlijk 3,1 procent van het aandelenkapitaal van Daimler. Het Duitse autoconcern, bekend van de Mercedes-wagens, krijgt op zijn beurt een belang van 3,1 procent in Renault en Nissan.

Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk wat de gevolgen voor de werkgelegenheid bij de bedrijven zijn.

Concurrentie

De drie concerns blijven hun eigen merken voeren. Ze hopen met de samenwerking hun concurrentiepositie te verstevigen. Schaalvergroting, een betere benutting van de capaciteit en samenwerking op ontwikkelingsgebied moeten leiden tot lagere kosten. Dat is een noodzaak gezien de sterke neergang van de industrie na de uitbraak van de financiële crisis.

Op het gebied van kleine personenauto's, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een nieuwe Smart (Daimler) of Twingo (Renault), zal er worden gewerkt aan een gemeenschappelijke constructie. De eerste vruchten van deze samenwerking zullen vanaf 2013 op de markt verschijnen.

Uitwisseling

Renault en Nissan gaan aan Daimler motoren leveren voor drie- of viercilinderauto's, terwijl Daimler motoren voor het luxe automerk Infiniti van Nissan voor zijn rekening neemt. Bij bedrijfswagens is het bedoeling dat Mercedes-Benz in 2012 met een geheel nieuw model op de markt komt, waarbij Renault zorgtdraagt voor de productie. Ook zullen onderdelen worden uitgewisseld.