HILVERSUM - De gemeente Enschede eist 318 miljoen euro van de regering ter compensatie van de gevolgen van het verdwijnen van vliegbasis Twenthe. Dat heeft burgemeester Mans van Enschede dinsdagavond in het tv-programma Netwerk laten weten.

"We verliezen 2600 arbeidsplaatsen en krijgen 40 miljoen minder bestedingen en het bedrijfsleven krijgt 10 miljoen minder omzet door het verdwijnen van de basis", aldus Mans. "Vanaf 2000 zijn er al zeker 3000 arbeidsplaatsen verloren gegaan door de sluiting van bedrijven. Dat kan niet in Twente. We hebben compensatie nodig."

Het ministerie van Defensie wil de vliegbasis sluiten om te bezuinigen. De burgemeester wil de miljoenen die hij daarvoor in de plaats eist, vooral in de ontwikkeling van technologisch hoogwaardige bedrijven steken. "We steken in op een aantal prioriteiten die het kabinet ook zelf heeft gesteld", aldus Mans. "Dat zijn de kenniseconomie, innovatie en technologie." Zo wil hij het geld onder meer gebruiken voor een kennispark bij de Universiteit Twente.