ROERMOND - Het bisdom Roermond en een pastoor die in 1998 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van een jongeman hebben dinsdag onderhandelingen over een schadeclaim stopgezet, nadat de advocaat van het slachtoffer tegen de afspraak de publiciteit had gezocht.

Het bisdom reageerde in een persverklaring en liet weten dat er nog werd gesproken over een schikking tussen de pastoor en de man.

''De pastoor was zeker bereid daarover te praten maar er ís geen regeling en die komt er niet'', aldus een woordvoerder van het bisdom.

Het bisdom verleende aan de priester juridische bijstand. Vertrouwelijkheid was vereist om de priester niet nog meer te beschadigen, aldus de verklaring.

Ontucht

De pastoor werd in 1998 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor ontucht met de destijds dakloze meerderjarige jongeman in de sacristie van de kerk. Vorig jaar stelde advocaat Nino Pennino het bisdom aansprakelijk.

Het bisdom heeft de aansprakelijkheid niet erkend maar er werd onderzoek ingesteld naar de haalbaarheid van een regeling tussen dader en slachtoffer, aldus de woordvoerder.

Het bisdom ontsloeg de pastoor daags na zijn veroordeling, maar nam hem twee jaar later weer in genade aan.

Voorbeeld

De zaak is volgens het bisdom uniek in zijn soort en moet volgens de woordvoerder een voorbeeld zijn voor alle gevallen van misbruik die de laatste tijd loskomen.

''De pastoor is veroordeeld. Hij heeft zijn straf achter de rug en is met begeleiding en in alle openheid teruggekeerd voor een tweede kans. Hij is diep door het stof gegaan.''