STRAATSBURG - Topambtenaren van de Europese Commissie houden er rekening mee dat de EU niet alleen is opgelicht via fraude met subsidie voor graan, in verband waarmee vorige week een Nederlandse EU-beambte is opgepakt. Ook in de suikersector zou mogelijk sprake zijn van omkoping van ambtenaren om vooraf subsidieprijzen te weten te komen.

Volgens de Duitse christen-democratische europarlementariër Stauner heeft een hoge ambtenaar van de Europese Commisssie, het dagelijks bestuur van de EU, dat laten doorschemeren in de commissie begrotingscontrole van het EP. De Europese Rekenkamer zou bovendien al eerder hebben gewezen op de fraudegevoeligheid van het subsidiesysteem voor de graan- en suikersector. Over onderzoek naar misbruik in de suikerbranche is nog niets bekend.

Justitie in Brussel hield vorige week de 54-jarige Nederlandse EU-ambtenaar Karel B. (Brus) aan op verdenking de spil te zijn van een corruptienetwerk rond graanprijzen. Hij blijft voorlopig nog een maand aangehouden, evenals een in Brussel werkzame medewerker van een Franse handelsfirma in landbouwproducten. Verder werden in Frankrijk zes personen aangehouden en zijn er ook in Rotterdam huiszoekingen gedaan.

De Nederlandse ambtenaar zou telkens kort voordat een groep EU-experts de subsidie voor de graanmarkt bekend maakte informatie hebben doorgespeeld aan grote handelaren. Deze konden daar dan hun voordeel mee doen, door partijen graan tegen bepaalde prijzen te kopen en kort daarna weer van de hand te doen tegen een betere prijs. De Nederlander werkte mee aan de voorbereiding van de besluiten van de groep experts.