DORDRECHT - De 48-jarige asielzoeker O.Y. die uit jaloezie niet alleen vier keer op zijn vrouw schoot maar ook per ongeluk zijn dochtertje (7) raakte, is dinsdag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

De mislukte eerwraak vond plaats op 25 juni in het asielzoekerscentrum (AZC) van Hendrik-Ido-Ambacht. Zowel moeder als dochter overleefde het gezinsdrama, al slaagden artsen er tot nog toe niet in om twee van de drie kogels uit het lichaam van de moeder te verwijderen. Volgens de verdachte ging zijn vrouw vreemd. Ook wilde zij geen gemeenschap meer met hem.

De Koerd zou de familie-eer hebben willen redden door zijn vrouw te vermoorden. Hij liep al een tijd met plannen rond, zo had onder anderen zijn zoon verklaard.

Schietpartij

De verdachte zelf zegt dat hij zijn vrouw op de bewuste ochtend in het AZC betrapte in een innige omhelzing met een 'zwarte man' die een pistool bij zich droeg. Hij beweerde het pistool van die zwarte man te hebben afgepakt om daarna op hem en op zijn eigen vrouw te schieten. Daarbij zou ook de zwarte man geraakt zijn, maar geen van de getuigen van de schietpartij heeft deze man gezien.

De rechtbank achtte de man schuldig aan poging tot moord op zijn vrouw en poging tot doodslag op zijn dochtertje. Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de eis van de officier van justitie.