ROTTERDAM - Rotterdam krijgt met de Essalam-moskee het grootste Arabische gebedshuis van Europa. Voor de Marokkaanse gemeenschap is "een droom uitgekomen", zei M. Al Sayegh dinsdag namens het moskeebestuur bij het leggen van de eerste steen. Het stadsbestuur had het ontwerp en de inrichting van de moskee graag moderner gewild. Wethouder Pastors sprak daarom van "een gemiste kans".

Rond de komst van de moskee ontstond de laatste maanden veel commotie. Het college drong aan op aanpassingen, zoals een gezamenlijke ingang en gebedsruimte voor mannen en vrouwen. Essalam hield echter vast aan het oorspronkelijke ontwerp dat al in 1999 door de gemeenteraad was goedgekeurd. Het college moest zich daarbij neerleggen.

Opstelten

"We zijn een bijzonderheid rijker", berustte burgemeester Opstelten. "Het is voor Rotterdammers mooi om te zien of aan anderen te laten zien. We hoeven niet elke keer naar het museum of de Euromast." Volgens Opstelten was de vraag om aanpassingen wel gerechtvaardigd geweest. "We denken dat uitdragen van geloof soms meer gebaat is bij terughoudendheid dan het expliciet uitdragen ervan."

Met de ondertekening van een grondruilovereenkomst kan de bouw nu beginnen. De Essalam-moskee heeft een koepel van 25 meter en minaretten van 50 meter hoog. Naast een gebedsruimte krijgt het gebouw een winkel, bibliotheek, keuken, klaslokalen, kantoren en een zaal voor congressen. De bouw moet in 2005 voltooid zijn.