BELFAST - Voorzitter Gerry Adams van de Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeins leger (IRA), heeft dinsdag gezegd dat zijn partij "tegen het gebruik van of dreigen met geweld is voor politieke doeleinden". Adam zei dat dinsdag tijdens een toespraak over de toekomst van de IRA.

"Sinn Fein wil dat alle wapens uit de Ierse samenleving worden gehaald", aldus Adams tegenover verslaggevers. Hij benadrukte dat zijn katholieke partij met democratische en vreedzame middelen de onderlinge verschillen tussen katholieken en protestanten wil oplossen. Maandag was er al sprake van dat de IRA zich bereid zou verklaren zich te ontwapenen.

Vredesproces

Katholieke en protestantse leiders in Noord-Ierland bereikten toen een akkoord over de wijze waarop een autonome regering kan worden gevormd en het vredesproces nieuw leven kan worden ingeblazen. De Britse regering besloot daarop voor 26 november nieuwe verkiezingen voor Noord-Ierland uit te schrijven.

De Noord-Ieren zouden afgelopen mei naar de stembus gaan, maar dat werd uitgesteld omdat de Britten het Ierse Republikeinse Leger IRA verweten dat het te vaag bleef over haar bereidheid om te ontwapenen.

De toespraak van Adams en de nieuwe verkiezingsdatum wijzen op een doorbraak in de onderhandelingen tussen Sinn Fein en de protestantse Ulster Unionisten (UUP) over de manier waarop het vredesproces nieuw leven kan worden ingeblazen. Sinn Fein, de UUP en de Ierse en de Britse regeringen hebben de afgelopen weken intensief onderhandeld om het vredesproces weer in beweging te krijgen.