VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft dinsdag nieuwe kardinalen geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens een openbare bijeenkomst van het college van kardinalen (consistorie) op het Sint Pietersplein in Rome. De naam van een van de kersverse 'prinsen van de kerk', zoals kardinalen ook wel heten, houdt de paus voorlopig nog geheim.

Van de dertig nieuwe kardinalen van wie de naam bekend is, zijn er 26 jonger dan tachtig jaar. Die mogen daarom deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. In principe mogen er niet meer dan stemgerechtigde kardinalen zijn, maar met de jongste benoemingen overschrijdt de paus die limiet. De Rooms-Katholieke Kerk telt nu 194 kardinalen, van wie 135 jonger dan tachtig.

Italië levert de meeste (zes) nieuwe kardinalen. Italianen hebben nu een meerderheid van 23 in het college van kardinalen, het hoogste adviesorgaan van de paus. Onder de nieuwe kardinalen zijn ook drie Fransmannen, onder wie de scheidende Vaticaanse 'minister van Buitenlandse Zaken', Jean-Louis Tauran.