GAZA-STAD - Door een reeks Israëlische luchtaanvallenin de Gazastrook zijn maandag in totaal tien Palestijnen om hetleven gekomen en zeker zestig gewonden gevallen. De luchtactieswaren een reactie op een Palestijnse aanslag zondag op deWestelijke Jordaanoever.

De meeste slachtoffers vielen maandagavond door een aanval opeen vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook. Daardoorkwamen zeven mensen om het leven, onder wie het prominenteHamas-lid Imad Akel. Volgens Palestijnse getuigen raakten ongeveerveertig mensen gewond.

Israëlische gevechtshelikopters hadden maandag al eerderaanvallen op Palestijnse doelen in de Gazastrook uitgevoerd. Zevuurden onder meer raketten op een auto af, waardoor zeker tweeleden van de radicale groepering Hamas en een Palestijnse passantom het leven kwamen. Verder bestookten de Israëliërs eenvermoedelijke Hamas-wapenfabriek en een huis van een leider van deIslamitische Jihad vanuit de lucht.

Met de aanvallen reageerde Israël op een Palestijnse aanslagzondag. Vanuit een hinderlaag schoten Palestijnese schutters drieIsraëliërs dood en verwondden drie anderen. Die aanslag is opgeëistdoor de militante Palestijnse organisatie al-Aqsa MartelarenBrigades.