HOUSTON - Honderden werknemers van het failliete Amerikaanse energieconcern Enron eisen van het bedrijf schadeloosstelling voor het verlies van spaargeld. Ze hebben daartoe gezamenlijk een zaak aangespannen bij een federale rechtbank in Houston, zo is maandag bekendgemaakt.

De groep bestaat uit meer dan vierhonderd bestaande en vroegere werknemers. Ze beschuldigen Enron ervan personeelsleden te hebben aangemoedigd spaargeld in aandelen van het bedrijf te steken, terwijl de leiding al wist dat de vooruitzichten somber waren.

Begin schandaal

Enron staat bovendien aan het begin van een ontrollend schandaal. Het vrijwel failliete concern heeft destijds de verkiezingscampagne van Bush flink gesponsord, daarom wil het onderzoeksbureau van het Congres inzage in stukken van het Witte Huis die inzicht kunnen bieden in de contacten die de regering had met het Enron.

Het onderzoeksbureau van het Congres wil inzage in de achterliggende stukken van het vorig jaar gepresenteerde energieplan van de overheid. Van dat plan zouden Amerikaanse energiebedrijven stevig kunnen profiteren.

Vice-president Cheney had al laten weten de betreffende documenten niet ter beschikking te zullen stellen. Tussen hem en Enron is contact geweest over het energieplan, maar Cheney wil daarover niets naar buiten brengen.

/ECONOMIEJustitie stelt onderzoek in naar Enron