ATHENE - De Griekse regering heeft maandag 5 miljard euro opgehaald met de uitgifte van een obligatielening met een looptijd van zeven jaar. Dat maakte het agentschap dat de Griekse overheidsschuld beheert bekend.

De Grieken betalen een rente van 5,9 procent op de lening. Dat is ongeveer twee keer zoveel als Duitsland moet betalen om obligaties met een looptijd van tien jaar te kunnen plaatsen.

De rente op schuldpapieren voor Griekenland is dit jaar sterk opgelopen door zorgen over de financiële positie van het land.

Het ging maandag om de eerste plaatsing van Griekse staatsobligaties na het akkoord dat regeringsleiders in de eurozone vorige week bereikten over eventuele steun aan Griekenland. Het land kampt met een enorme staatsschuld en een groot begrotingstekort.

Als de overheid er door die problemen niet meer in slaagt kredieten aan te trekken op de financiële markten dan kan men terugvallen op hulp van het Internationaal Monetair Fonds en de vijftien andere landen die de euro als munteenheid hanteren.