ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft maandag drie vissers uit Den Helder veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur wegens poging tot verkrachting van een andere visser met een banaan. Het drietal kreeg verder vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en moet een leerstraf van veertig uur volgen waarin over gevoelens van daders en slachtoffers gesproken wordt.

De zaak was aangespannen door de moeder van de 15-jarige P.B. uit Den Helder. Volgens hem is hij een jaar lang 'de lul aan boord' geweest van vissersboot De Morgenster. Zo zou hij verkracht zijn met een banaan in zijn anus en werd zijn schaamhaar weggebrand. De drie mannen verklaarden echter dat het om 'vissersgeintjes' ging.

B. hield aan boord van de boot een videodagboek bij. Ook de drie verdachten maakten opnamen, onder meer van het banaanincident en het wegbranden van het schaamhaar. Toen de moeder van B. de beelden zag, besloot zij aangifte te doen.

De zaak leidde tot veel ophef in Den Helder. Het televisieprogramma Twee Vandaag meldde vorige week dat de familie van B. bedreigd werd sinds de zaak is aangedragen bij de rechtbank.