LONDEN - De Britse premier Tony Blair moet het rustig aandoen, nadat hij zondag enkele uren in het ziekenhuis moest worden opgenomen wegens hartritmestoornissen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw neemt Blair daarom maandag waar tijdens een debat in het Lagerhuis. De eerste minister blijft maandag op Downing Street, hoewel hij daar wel vergadert.

De 50-jarige Blair werd zondag opgenomen in een Londens ziekenhuis omdat hij een onregelmatige hartslag had. Artsen constateerden hartritmestoornissen en behandelden de premier met elektroshocks om het hart weer normaal te laten kloppen. Blair moet zeker 24 uur rust houden. Volgens deskundigen is er geen reden tot vrees dat Blairs hart nog eens op hol zal slaan.

De Britse media vroegen zich maandag af wat er met de Britse regering gebeurt wanneer Blair zou uitvallen. Wanneer Blair niet in staat is om zelf de regering te leiden, neemt vice-premier John Prescott zijn taken waar, terwijl de Labour Party een nieuwe leider kiest. De minister van Financiën Gordon Brown staat al jaren te boek als de meest voor de hand liggende opvolger van Blair.

Blair heeft aangekondigd zich verkiesbaar te stellen voor een derde termijn. De volgende Britse verkiezingen worden op z'n laatst in 2005 gehouden. De Britse media speculeerden maandag dat de premier mogelijk van dat voornemen zal afzien door zijn hartproblemen.

Downing Street benadrukte echter dat Blair zich "gezond en goed geluimd" voelt en nog veel zin heeft in zijn baan. De premier zal zijn agenda deze week gewoon aanhouden. Zo heeft hij volgens zijn zegsman dinsdag regulier overleg met de koningin en een dag later zal Blair het wekelijkse vragenuurtje in het Lagerhuis bijwonen.