DEN HAAG - Ook de VVD wil de Orion-patrouillevliegtuigen behouden en marinevliegkamp Valkenburg in elk geval een jaar langer, tot 1 december 2005, openhouden. Dat stelde VVD-Kamerlid Van Baalen maandag in een debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen bij Defensie.

Van Baalen noemde het kabinetsplan om tien Orions af te stoten een voorbeeld van "het paard achter de wagen spannen". De Orion-vliegtuigen kunnen nog jaren mee omdat ombemande vliegtuigen er nog lang niet zijn. De VVD wil dat de marine voor de taken van de Orions gaat samenwerken met Duitsland en België en voor de kustwachttaken rond de Antillen en Aruba samenwerkt met de Amerikanen.

Het marinevliegkamp moet in elk geval tot het einde van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie openblijven. Anders kost het het kabinet zeker 13 miljoen euro om regeringsleiders en ministers te ontvangen op de luchthaven Zestienhoven.

Eigenlijk vindt de VVD dat het kabinet Valkenburg hoe dan ook open moet houden. "Het kabinet moet een eigen vliegveld hebben. Valkenburg is de parel in de kroon." Valkenburg moet eventueel vluchten van Schiphol overnemen, meent de VVD.