LONDEN - De uitgestorven mastodonten waren niet zo vredelievend als eerder gedacht werd. Volgens een Amerikaanse onderzoek vonden er felle gevechten plaats tussen deze dikhuiden, familie van de 10.000 jaar geleden uitgestorven mammoet, tot dusver beschouwd als vreedzame planteneters. Dat meldde The Times maandag.

De mannelijke mastodonten gebruikten hun slagtanden om elkaar in gevechten te verwonden, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Een aantal van de onderzochte dieren heeft in gevechten het loodje gelegd, zo blijkt uit verbrijzelde schedeldelen. Ook hadden sommige dieren verbrijzelde ruggenwervels.

Om de schedel te bereiken moesten de slagtanden een spierlaag van een halve meter dik doorboren. Dat leidde volgens de wetenschappers tot hevige bloedingen.

Ook bleek dat de gebogen slagtanden extra stevig bevestigd waren in de schedel om beter klappen op te kunnen vangen en te stoten. Volgens de onderzoekers gebruikten de zestonners hun slagtanden door hun kop krachtig omhoog te stoten.