ARNHEM - Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft medebestuurder W. Scheerder in de zomer van 2001 laten vallen op de enige dag dat Scheerder niet aanwezig was bij de collegebespreking van de fraudezaak waarin de provincie verwikkeld was. Scheerder moest van journalisten horen dat het vertrouwen in hem was opgezegd door zijn collega-bestuurders.

Dat heeft Scheerder maandag voor de rechtbank in Arnhem gezegd. De ex-gedeputeerde neemt het zijn oud-collega's zeer kwalijk dat GS niet als eenheid de verantwoordelijkheid heeft genomen voor de ontdekte fraude met het evenementenbeleid.

Volgens Scheerder zijn er in zijn bestuursperiode wel vaker slordige of kostbare fouten gemaakt, waar GS wel collectieve verantwoordelijkheid voor hebben genomen. Scheerder sprak onder meer van mislukte grondaankopen.

Aangezien Scheerder ontkent dat hij fraude heeft gepleegd of steekpenningen heeft aangenomen, snapt hij niet dat hij de verantwoordelijkheid voor de fraudezaak alleen moet dragen, zo zei hij voor de rechtbank. Scheerder uitte maandagmorgen geen rechtstreekse beschuldigingen aan andere bestuurders of commissaris van de koningin Kamminga. Dat had hij kennelijk wel gedaan in een stuk dat de rechtbank hem voorhield.

"U kiest er nu voor om die veel heftiger taal hier niet te herhalen, maar we hebben het wel gelezen", zo liet rechtbankpresident Pulles de ex-gedeputeerde weten.

De rechters, die uit het oogpunt van onpartijdigheid afkomstig zijn van de rechtbank in Den Bosch, willen van de drie verdachten in de fraudezaak eerst weten hoe een en ander politiek en bestuurlijk zo kon gebeuren. Daar nemen zij ruim de tijd voor, ondanks protesten van officier van justitie Van Tooren. Die meent dat de Gelderse fraudezaak draait om "relatief simpele, normale delicten die niet van politiek commentaar voorzien hoeven te worden." Maar de rechtbank meent dat bestuurlijke en politieke aspecten in deze zaak wel degelijk van belang zijn.

De rechtbank gaat maandag verder met het horen van de drie verdachten. Dinsdag komt waarschijnlijk de officier van justitie aan het woord met zijn eisen. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor verdediging, verweer en laatste woord van de verdachten.