LONDEN - Wetenschappers hebben op de Zuidpool en in woestijngebieden vijf meteorieten gevonden die afkomstig zijn van Mars.

De stenen spreken tot de verbeelding omdat hun chemische samenstelling iets kan verklaren over de geschiedenis van de Rode Planeet. Ook kunnen deskundigen de mogelijkheid onderzoeken of er in een ver verleden water en leven waren op Mars.

Het gaat eigenlijk om zes stenen, maar aangenomen wordt dat twee daarvan van dezelfde meteoriet afkomstig zijn. Een daarvan weegt ,7 kilo en is daarmee de op een na zwaarste marsmeteoriet die ooit is gevonden. De stenen lagen op Antarctica en in de woestijnen van de Sahara en Oman. Hun donkere kleur is in sneeuw en zandvlaktes makkelijker te zien.

De stenen zijn vermoedelijk van Mars afgeraakt toen daar lang geleden een komeet te pletter sloeg, zo denken wetenschappers. Na hun reis door de ruimte kwamen ze op aarde terecht.

Onderzoekers maken uit de structuur en massa van de stenen op dat ze van Mars moeten komen. De stenen zijn vermoedelijk anderhalf miljard jaar oud. Dat is betrekkelijk jong in vergelijking met andere meteorieten, die voor het merendeel rond de 4,5 miljard jaar oud zijn.

Jaarlijks kruisen 20.000 meteorieten de baan van de aarde en veel daarvan verbranden in de dampkring. Het aantal nu bekende meteorieten dat van Mars afkomstig is, is nu 24.