MOSKOU - De Sojoez-capsule met aan boord de Rus Alexander Kaleri, de Amerikaan Michael Foale en de Spanjaard Pedro Duque is maandagochtend aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. In het controlecentrum in Moskou ging applaus op toen de capsule zich na een reis van twee dagen om 09.16 uur (Nederlandse tijd) met een snelheid van 18 centimeter per seconde aan het station koppelde.

De Nederlandse astronaut André Kuipers, die met dezelfde Sojoez over een halfjaar zal terugkeren naar aarde, was opgelucht dat de koppeling vloeiend is verlopen. "Het is routine, maar er hangt tegelijk een heleboel vanaf. Dat betekent dat er wel enigszins wat spanning is." De Nederlander, die in april de ruimte ingaat, zat tijdens het proces zelf in de controlezaal van de Sojoez, waar hij de koppeling nog eens oefende.

Door uitgebreide veiligheidscontroles kan de bemanning nog niet direct naar binnen. Pas als alle systemen zijn aangesloten en de verbindingssluis luchtdicht is, kunnen de drie astronauten vanuit hun nauwe ruimteschip het ruime station binnengaan. Naar verwachting gebeurt dat om 12.14 uur. De tocht is in de eerste plaats bedoeld om de huidige bemanning, de Rus Joeri Malentsjenko en de Amerikaan Edward Lu te vervangen.

De Spanjaard Duque, in dienst van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, lift mee en heeft acht dagen om experimenten te doen. Hij wordt daarbij vanuit het grondstation in Moskou geassisteerd door Kuipers en diens Belgische collega Frank de Winne.