AMSTERDAM - In West- en Midden-Europa zijn als gevolg van de zware storm ten minste tien doden gevallen. In Engeland en Schotland overleefden zeven mensen de winden met orkaankracht niet. In Duitsland waren drie doden te betreuren. In Nederland vielen uitsluitend gewonden.

In Duitsland zijn drie mensen om het leven gekomen. In Bremen stierf een vijftigjarige man toen hij onder een omgewaaide boom terechtkwam. In Oranienburg in de deelstaat Brandenburg overleed een 51-jarige man nadat een boom op zijn auto was gevallen. In Nedersaksen vond een 58 jarige man de dood bij een verkeersongeval veroorzaakt door de sterke wind. Tientallen mensen raakten volgens de politie gewond door de storm.

Op tal van plaatsen waaiden bomen om en vlogen dakpannen weg. Door de hoge waterstand staat een groot deel van het havengebied in Hamburg blank. In Emden, vlakbij Groningen, sloeg door de storm een veerboot met 600 nieuwe auto's los en blokkeerde 2,5 uur lang de buitenhaven.

Treinverkeer

In Schotland heeft de storm zeker zeven levens geëist. Volgens de BBC

De wind bereikte enorme snelheden van 170 tot 200 kilometer per uur. Vijf vrachtwagenchauffeurs stierven toen hun trucks als gevolg van de wind kantelden. Een persoon kwam om het leven doordat een boom op zijn auto belandde. Een zevende werd gedood door een stuk metselwerk dat van een kerk brak en op haar hoofd terechtkwam. Ook Noord-Ierland heeft te maken met de storm.

Twente

Twee meisjes uit Twente zijn in het ziekenhuis opgenomen nadat ze maandagmiddag in Hengelo werden getroffen door een grote tak. Het gaat om een veertienjarig meisje uit Oldenzaal en een vijftienjarig meisje uit Enschede.

De tak werd bij een harde windstoot van de boom gerukt. Door de storm moesten politie en brandweer in de regio Twente vijftien keer uitrukken. In de meeste gevallen ging het om het opruimen van omgewaaide bomen en reclameborden.

Tennishal verwoest

De storm heeft ook huis gehouden in Aalten. Daar werd de opblaasbare tennishal verwoest. Kort nadat er een scheur in het zeildoek was ontstaan, vloog de hal van tennisvereniging Altec de lucht in. Doordat er over het zeil een ijzeren net was gespannen, kwamen de meeste stukken doek weer op het complex terecht. Niemand raakte gewond.

Volgens de voorzitter van de tennisvereniging waren de twee tennissers die in de hal aanwezig waren net uitgespeeld. "Zij zaten in de aangrenzende kantine toen het angstaanjagend begon te kraken." De vereniging onderzoekt of de leverancier van de tennishal aansprakelijk kan worden gesteld.