DARWIN - De Nederlandse zonnewagen Nuna II gaat in de nacht van zaterdag op zondag om 00.30 uur (Nederlandse tijd) van start in de Australische plaats Darwin in de zevende editie van de World Solar Challenge. Aan deze race voor auto's op zonne-energie over kilometer doen 29 teams uit een groot aantal landen mee.

Studenten van de Technische Universiteit in Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben de Nuna II ontwikkeld. De wagen is de sterk verbeterde opvolger van de Nuna I die de race in 2001 als debutant won in vier dagen. Het Nunateam bestaat uit dertien mensen, onder wie vier coureurs en Wubbo Ockels, de oud-astronaut die als adviseur optreedt.

De tocht gaat van Darwin in het noorden van Australië naar Adelaide in het zuiden, voor het grootste deel over gewone snelwegen. Om deze reden is de zonnewagen APK-gekeurd en heeft de wagen een Australisch nummerbord. De luchtweerstand van de zonnewagen is een kwart van een normale auto. De Nuna rijdt op zeer geavanceerde en kostbare zonnecellen die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ter beschikking heeft gesteld.

De eerste auto die in Adelaide finisht, heeft de race gewonnen. Maar toch gaat het er niet om wie het hardst rijdt. “De kunst is om het slimst te rijden. Want als er veel bewolking is, moet je het doen met de zonne-energie die is opgeslagen in de accu”, zegt woordvoerder Koen Koster van het team.

De Nuna II start als tiende. Maar dat zegt volgens Koster helemaal niets: “Het is een race over ruim 3000 kilometer. De Nuna I, die twee jaar geleden won, startte als elfde.”