AMSTERDAM - Bij een ongeluk met een draagvleugelboot in Amsterdam zijn zaterdag twintig mensen gewond geraakt. Vijf mensen zijn ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. De andere vijftien gewonden konden na behandeling ter plekke naar huis.

Onder de gewonden bevinden zich twee bemanningsleden. De schipper raakte bekneld en is naar het ziekenhuis vervoerd. Ook het andere bemanningslid ligt in het ziekenhuis. Zij zijn niet zwaargewond, aldus een woordvoerder van Connexxion, de eigenaar van de draagvleugelboot.

Stuurloos

De zogeheten Fast Flying Ferry van Connexxion was op weg van Velsen naar Amsterdam. In het westelijk havengebied van Amsterdam voer de boot tegen een kade vlakbij de Fosfaatweg. “De boot raakte even stuurloos”, aldus een woordvoerder van het Korps Landelijke Politie Diensten. Er waren 73 mensen aan boord. De boot kan tachtig mensen vervoeren.

Tijdens de klap botste het vaartuig met de neus op de betonnen kademuur. Daardoor vielen meerdere passagiers op de grond. Direct na het ongeluk werden de slachtoffers en de overige passagiers opgevangen in twee nabijgelegen bedrijfskantines. De Geneeskundige Dienst verzorgde hen ter plaatse.

Oorzaak

Over de oorzaak is nog niets bekend. De waterpolitie is een onderzoek begonnen naar het ongeval. Het vaartuig is flink beschadigd en zal volgens Connexxion geborgen moeten worden. De voorkant en een deel van het interieur zijn zwaar gehavend.

De dienstregeling van de Fast Flying Ferry, die een lijndienst verzorgt op het Noordzeekanaal, komt niet in gevaar. Connexxion heeft een reservevaartuig dat zij kan inzetten. De draagvleugelboot kan een maximale snelheid bereiken van 60 kilometer per uur.