MADRID/BANGKOK - De Spaanse auteur Manuel Vázquez Montalbán is zaterdag op 64-jarige leeftijd overleden. De succesvolle Catalaanse auteur stierf op het vliegveld van Bangkok aan een hartaanval, meldden Spaanse media bij mondde van Spaanse diplomaten in Thailand.

Vázquez Montalbán kreeg wereldwijde bekendheid met de serie literaire thrillers over de detective Pepe Carvalho. Het eerste deel van de serie, ‘Tatuaje’ (1976), speelt zich gedeeltelijk af in Amsterdam. De auteur stond te boek als een schrijver met grote betrokkenheid bij zijn eigen tijd, zoals ook bleek uit zijn roman El Pianista (De pianist, 1985).

‘Novísimos’

Als dichter werd Vázquez Montalbán bekend als een van de ’novísimos’, die vanaf de jaren zeventig een poëzie bedreven die apolitiek was en zich vooral richtte op de taal en de literatuur zelf. Hij kreeg in de loop van zijn leven talrijke literaire prijzen. Tijdens het bewind van generaal Franco (1939-1975) verzette Vázquez Montalbán zich actief tegen het regime.

Vázquez Montalbán had in Australië een reeks lezingen gegeven over literaire thrillers. Zijn lichaam wordt na autopsie overgebracht naar Spanje.

Laatste deel

Zijn uitgever Planeta meldde zaterdag dat Vázquez Montalbán juist het laatste deel van de Carvalho-serie af had. De roman ’Milenio’ bestaat uit twee delen, waarvan het eerste in januari en het tweede in maart 2004 verschijnt. Het boek gaat onder meer over terrorisme op Bali, internationale conflicten in Irak en de Palestijnse bezette gebieden. Een verzamelde heruitgave van alle Carvalho-boeken is eveneens gepland, aldus een verklaring van Planeta.