SANTA CRUZ - De ex-president van Bolivia, de vrijdag opgestapte Sánchez de Lozada, is zaterdag uitgeweken naar de Verenigde Staten. Hij arriveerde in de vroege ochtend in Miami en reist later op de dag verder naar Washington. Volgens een verslaggever van het Franse persbureau AFP had hij zijn vrouw en vijf andere familieleden bij zich. Verder reizen drie ministers uit zijn voormalige kabinet mee.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zaterdag lof uit voor de 72-jarige Sánchez de Lozada. “We betreuren de omstandigheden, waaronder het verlies van levens, die leidden tot het ontslag van de voormalige president Sánchez de Lozada. We loven de voormalige president voor zijn betrokkenheid bij de democratie en het welzijn van zijn land.”

Volgens de Verenigde Staten moet Bolivia dit moment grijpen om de democratie te versterken. “De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben de noodzaak onderstreept, dat alle Bolivianen samenwerken om hun democratische instituten te versterken door middel van een vreedzame dialoog en grondwettelijke middelen.”

De VS hebben de opgestapte president steeds nadrukkelijk gesteund en gewaarschuwd dat een ongrondwettelijke machtswisseling niet getolereerd zou worden.

'Nationale eenheid'

De nieuwe Boliviaanse president Carlos Mesa heeft zaterdag kort na zijn benoeming opgeroepen tot nationale eenheid. Hij kondigde spoedige verkiezingen aan en hij beloofde meer te doen voor de inheemse Indiaanse bevolking. Verder zegde hij toe een ‘bindend referendum’ te zullen houden over de plannen om gas naar de Verenigde Staten en Mexico te exporteren.

Overgangsregering

Hoewel de Boliviaanse grondwet hem toestaan de ambtstermijn van zijn afgetreden voorganger Gozalo Sanchez de Lozada - die in 2007 eindigt - af te maken, zei Mesa dat hij dat niet van plan is. Hij zei zichzelf te beschouwen als leider van een overgangsregering.

Mesa is geen lid van een belangrijke partij. Hij werd midden politiek actief als partner van Sanchez de Lozada bij diens verkiezingscampagne. Hij zegde maandag zijn steun aan Sanchez de Lozada op, omdat hij ontevreden is over de wijze waarop de president een einde probeert te maken aan de sociale onrust, die zestig tot tachtig mensen het leven zou hebben gekost.