MANILA - De Amerikaanse president George Bush brengt zaterdag een bezoekje van acht uur aan de Filipijnen. Bush greep de gelegenheid aan om president Gloria Arroyo te bedanken voor haar steun tijdens de strijd tegen het terrorisme en de oorlog tegen Irak.

Bush zegde in een toespraak tot het parlement financiële hulp en militaire training toe voor het Filipijnse leger, dat de komende vijf jaar een ingrijpende hervorming moet ondergaan. Bush zwoor ook dat hij het Aziatische land zal helpen de militante islamitische groepering Abu Sayyaf ‘voor het gerecht’ te brengen. Hij beloofde hulp bij de ontmanteling van de terroristische organisatie Jemaah Islamiyah, die banden heeft met al-Qaeda.

De Filipijnen is het tweede land dat de president aandoet tijdens zijn ‘wervelwind-reis’ door Azië en Australië. Bush hoopt tijdens de reis nieuwe toezeggingen te krijgen voor financiële en militaire steun in Irak.

Vrijdag bezocht Bush zijn ‘goede vriend Koizumi’, de premier van Japan. De president reist, omgeven door uiterst strenge veiligheidsmaatregelen, de komende dagen nog naar Thailand, Singapore, Indonesië en Australië.