CANBERRA - De Nederlander Hans Kruse uit Amstelveen heeft deze week een hoge Australische onderscheiding gekregen voor de hulp die hij in oktober vorig jaar gaf aan slachtoffers van de bomaanslagen in Bali. Hij was de enige buitenlander die door de Australische autoriteiten werd geëerd.

In totaal werden tijdens een plechtigheid in Canberra 199 mensen in het zonnetje gezet. Kruse kreeg een van de twaalf medailles voor moed, de hoogste van de onderscheidingen die werden uitgedeeld. De aanslagen op de Paddy's Bar en de Sari Club op Bali kostten aan 202 mensen, onder wie vier Nederlanders en 88 Australiërs, het leven.

”Ik raakte zelf niet gewond. Alleen in mijn hoofd,” vertelde Kruse tegen dagblad The Australian. De Nederlander was een van de mensen die direct na de bomaanslagen meehielpen slachtoffers uit het puin te trekken. Van de tientallen slachtoffers die zij hielpen, waren er tien die het niet overleefden.

Vooral een meisje uit Ecuador, dat in de armen van Kruse stierf, laat de Nederlander niet los. “Laat me niet sterven, laat me niet alleen”, sprak zij, even voordat ze overleed. “Waarom ik niet? Waarom dat meisje?” vraagt Kruse zich ruim een jaar na de terroristische aanslag af. “Ik zag een boel doden. Het is een moeilijk jaar voor mij geweest.”

De Amstelvener vocht aan de zijde van een Australische zuster, van wie hij alleen de voornaam Barry weet, voor het leven van diverse slachtoffers. De hele nacht en een deel van de dag na de aanslag was hij in de weer met het verbinden van wonden met hotellakens en afplaktape.

Kruse hoopt op een dag de familie van het Ecuadoriaanse meisje te bezoeken, min of meer om zijn Bali-verhaal een einde te geven. ”Ik wil haar ogen niet meer zien”.