SANTA CRUZ - De ex-president van Bolivia, de vrijdag opgestapte Sánchez de Lozada, is op weg naar de Verenigde Staten. Hij vertrok zaterdagochtend vanaf het vliegveld van Santa Cruz om na een tussenlanding in Brazilië naar Miami verder te vliegen.

Volgens een verslaggever van het Franse persbureau AFP had hij zijn vrouw en vijf andere familieleden bij zich. Verder vlogen drie ministers uit zijn voormalige kabinet mee.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zaterdag lof uit voor Sánchez de Lozada. “We betreuren de omstandigheden, waaronder het verlies van levens, die leidden tot het ontslag van de voormalige president Sánchez de Lozada. We loven de voormalige president voor zijn betrokkenheid bij de democratie en het welzijn van zijn land.”

Volgens de Verenigde Staten moet Bolivia dit moment grijpen om de democratie te versterken. “De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben de noodzaak onderstreept, dat alle Bolivianensamenwerken om hun democratische instituten te versterken door middel van een vreedzame dialoog en grondwettelijke middelen.”

De VS hebben de opgestapte president steeds nadrukkelijk gesteund en gewaarschuwd dat een ongrondwettelijke machtswisseling niet getolereerd zou worden.