DEN HAAG - Nederlandse mariniers in Irak hebben granaten gevonden waarvan de lading niet duidelijk is. Het ministerie van Defensie in Den Haag sluit niet uit dat mogelijk sprake is van granaten met een chemische of biologische lading. Als dat zo blijkt te zijn, zou het de eerste keer zijn dat er in Irak dergelijke wapens zijn aangetroffen.

Het gaat om een tiental artilleriegranaten die op 8 oktober werden ontdekt in de provincie As Samawah, het gebied waar de mariniers opereren. Volgens de zegsman zagen de projectielen er ’anders’ uit dan normaal en gaat het om granaten “waarvan de lading onduidelijk is”.

Volgens de geldende procedure is het Britse leger ingeseind en zijn de projectielen zolang begraven. “Britse experts zullen de granaten onderzoeken en de exacte samenstelling van de lading bepalen”, aldus de zegsman. De Nederlandse mariniers staan onder Brits commando.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië vielen in maart Irak binnen om het regime van Saddam Hussein te verstoten, omdat dat massavernietigingswapens zou hebben. Hoewel Amerikaanse en Britse troepen sinds het eind van de gewapende strijd op 1 mei niet-aflatend hebben gezocht naar nucleaire, chemische en biologische wapens, is tot nu toe niets gevonden.

De CIA-adviseur die de jacht op massavernietigingswapens in Irak coördineert, David Kay, kon eerder deze maand tijdens een tussentijdse rapportage geen harde bewijzen op tafel leggen voor het bestaan van dergelijke wapens. De Amerikaanse en Britse regeringen blijven geloven dat uiteindelijk bewezen kan worden dat Saddam door het bezit van massavernietigingswapens een bedreiging voor de wereldvrede vormde. De kritiek op de beweegredenen voor de oorlog groeit echter zolang daarvoor geen enkel bewijs is gevonden.