NAARDEN - Jan des Bouvrie vindt het onzinnig hoe de FIOD/ECD en het Openbaar Ministerie (OM) hem hebben behandeld door hem twee dagen vast te houden en hem te ondervragen in een fraudezaak.

Die actie is buiten alle proportie geweest, benadrukte de interieurontwerper donderdag tijdens een persconferentie. Hij heeft niets verkeerds of illegaals gedaan, zegt hij.

''Deze zaak gaat wat mij betreft alleen om een rekening van 80.000 euro voor mijn opdrachtgever, die op een foute bv was gezet. Het bedrag van de btw is 15 à 16.000 euro'', verduidelijkte Des Bouvrie.

Niet om miljoenen, zoals zou zijn gesuggereerd. Het ging om een factuur aan de onlangs aangehouden vastgoedman Evert K. voor het ontwerpen van een huis.

Boekhouding

Het veranderen van bv werd op verzoek van K. gedaan. ''Dat heb ik niet eens zelf gedaan'', vertelde Des Bouvrie. ''Ik ontwerp alleen maar. Ik houd me niet bezig met de boekhouding. Ik heb die factuur zelfs nooit gezien.''

Toch wordt hij verdacht van betrokkenheid bij fraude en valsheid in geschrifte. ''Ik ben twee dagen, drie uur lang, ondervraagd alleen over deze factuur'', onderstreept Des Bouvrie nog eens.

Des Bouvrie werd twee dagen geleden door twee gewapende rechercheurs van de FIOD/ECD van zijn bed gelicht en in de cel gezet.

Fiscus

Volgens de interieurontwerper kwamen er drie weken geleden mensen van de fiscus naar het bedrijf van Des Bouvrie ''voor onderzoek naar anderen''. Toen zijn er facturen meegenomen.

Een aantal dagen geleden werd, aldus Des Bouvrie, zijn onderneming opnieuw bezocht door de FIOD/ECD. ''Toen is opnieuw naar die factuur gevraagd. Die hebben ze meegekregen.''

Verbergen

Des Bouvrie noemt het vreselijk wat er is gebeurd. Hij zegt zelf op alle vragen te hebben geantwoord. ''Ik heb niets te verbergen.''

De hele kwestie is onderdeel van een fraudezaak in de provincie Utrecht. De FIOD-ECD arresteerde in het onderzoek hiernaar op 2 maart twee verdachten op verdenking van valsheid in geschrifte en belastingfraude. Het gaat om de vastgoedhandelaren Evert K. en Arjen de G. van Kroon Real Estate.

Vastgoedsector

Het Openbaar Ministerie (OM) liet eerder al weten dat de 52- en 47-jarige verdachten werkzaam zijn in de vastgoedsector. De twee verdachten zouden hebben gefraudeerd met facturen bij zowel de bouw als bij verbouwingen van privépanden. Hierbij ging het om bedrijfspanden en woningen.

Persconferentie Des Bouvrie