LA PAZ - De Nederlandse toeristen die in de Boliviaanse stad La Paz zijn gestrand, zijn vrijdag overgebracht naar drie hotels in het zuiden van de stad. Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zuiden van La Paz geldt als veiliger in vergelijking met andere delen van de stad, zoals het centrum.

Het is nog onduidelijk wanneer de toeristen kunnen worden geëvacueerd uit het door hevige onlusten getroffen land. Alle toeristen uit EU-landen worden overgebracht naar hotels in het zuiden van La Paz. Italië, de huidige EU-voorzitter, coördineert de hulp aan de gestrande EU-burgers. In totaal zitten ongeveer 600 toeristen vast in La Paz.

Aftreden president

De Boliviaanse president Gonzalo Sánchez de Lozada zal binnen enkele uren zijn aftreden bekendmaken aan het parlement. Dat is vernomen in bronnen van de volksvertegenwoordiging. De president zou plaats maken voor de vice-president Carlos Mesa.

De druk op de president om op te stappen nam eerder vrijdag toe. De belangrijkste coalitiepartij NFR besloot uit het kabinet te stappen. De leider van de centrumrechtse Nueva Fuerza Republicana riep het staatshoofd bovendien op zijn biezen te pakken.

Onlusten

Bolivia is al weken in de ban van deels gewelddadige sociale onlusten. Directe aanleiding hiervoor is een intussen opgeschort plan voor de export van vloeibaar gas via het ongeliefde buurland Chili naar de Verenigde Staten. De betogers ageren intussen vooral tegen het in hun ogen falende beleid van de pro-Amerikaanse president om de armoede in het Zuid-Amerikaanse land te bestrijden. De onlusten hebben al meer dan zeventig levens geëist.

Ook vrijdag gingen weer vele tienduizenden Bolivianen in verscheidene steden de straat op om het aftreden van de president te eisen. In de regeringszetel La Paz kwamen vooral studenten en vakbondsleden bijeen.

Sánchez de Lozada, een van de rijkste inwoners van Bolivia, wil tot dusver van geen wijken weten. Hij ontkende vrijdag ook met kracht berichten dat de belangrijkste woordvoerder van de regering er de brui aan heeft gegeven.

Burgerrechten

De Verenigde Naties hebben de regering vrijdag opgeroepen de burgerrechten van de demonstranten te eerbiedigen. De volkerenorganisatie zegt bevreesd te zijn voor aanhoudende harde confrontatie tussen veiligheidstroepen en betogers. Het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties heeft de distributie van voedsel in het land intussen grotendeels gestaakt door de onlusten. Het WFP voorziet circa 400.000 Bolivianen van voedsel.