TAIPEH - Taiwan heeft sinds vrijdag officieel de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Bouwvakkers legden onder het toeziend oog van de burgemeester van Taipeh, Ma Ying Jeou, ceremonieel de laatste hand aan de top van het 508 meter meter hoge gebouw in de hoofdstad. Aan de wolkenkrabber Taipeh 101 wordt overigens nog volop gebouwd. Pas volgend jaar is het gebouw echt klaar.

De 1,7 miljard dollar kostende wolkenkrabber is volgens de bouwers bestand tegen orkanen en aardbevingen. Lang kunnen de Taiwanezen overigens niet genieten van hun record. Waarschijnlijk in 2007 zal in Shanghai een groter gebouw staan.

Tot voor kort waren de Petronas Twin Towers (elk 452 meter hoog) in het Maleisische Kuala Lumpur de hoogste gebouwen ter wereld. Het gebouw in Taipeh telt 101 verdiepingen. Vijf etages worden bezet door winkels. Er komen ook enkele restaurants. De rest is kantoorruimte en biedt werk aan zo'n 100.000 mensen. Het gebouw heeft nu ook de snelste lift ter wereld: een ritje vanaf de begane grond naar de 89e verdieping duurt 39 seconden.