AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam wil harde straffen voor jongeren die voor overlast zorgen. Hij wil deze jongeren het liefst heropvoeden in instituten als Glen Mills en Den Engh. Volgens Cohen werkt een normale straf niet. Dan komen ze weer op straat en beginnen ze van voren af aan, liet hij vrijdag via een woordvoerster van de gemeente weten.

Hij reageert hiermee op recente incidenten in de Amsterdamse wijk Osdorp waarbij jongeren politieambtenaren met de dood bedreigden en agenten naar de keel grepen. Als het aan Cohen ligt, hangt de daders zware straffen boven het hoofd. Ook commissaris J. van Riessen van de Amsterdamse politie is deze mening toegedaan.

Amsterdam heeft ongeveer 1500 jongeren die behoren tot de harde kern. Zij zijn tussen de 12 en 25 jaar en maken zich stelselmatig schuldig aan strafbare feiten. Ze plegen relatief veel gewelddadige delicten, meestal in groepsverband, en zorgen voor overlast op straat, in zwembaden, in het verkeer en in het openbaar vervoer.