DEN HAAG - IJsland erkent volledig dat de geleende miljarden om gedupeerden van de omgevallen internetspaarbank Icesave tegemoet te kunnen komen, moeten worden terugbetaald aan Nederland. Bovendien is Nederland ervan overtuigd dat het juridisch sterk staat.

Dat maakte demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij heeft de indruk dat geluiden vanuit IJsland dat het eiland niet verplicht zou zijn tot volledige terugbetaling, slechts bedoeld zijn om de onderhandelingspositie te versterken.

Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland samen 3,8 miljard euro om gedupeerde spaarders te kunnen compenseren. Al lange tijd wordt er onderhandeld. Een met de IJslandse regering gesloten akkoord werd afgelopen weekeinde in een referendum weggestemd door de IJslandse bevolking. ''IJsland is nu aan zet'', aldus De Jager.

EU

De Tweede Kamer wil snel een oplossing en verlangt dat de druk op IJsland wordt opgevoerd. Onder meer VVD en PVV vinden dat er met IJsland niet gesproken kan worden over toetreding tot de Europese Unie, zolang de terugbetaling niet goed geregeld is. De VVD zou het liefst zien dat er juridische procedures worden gestart en een schadeclaim wordt ingediend.

De Jager benadrukte dat de 1,3 miljard euro sowieso terugkomt, maar dat ''spierballentaal'' niet nodig is. Met de Kamer stelde hij vast dat Nederland er uiteindelijk niet aan hoeft te verdienen.