ROTTERDAM - De ondernemers die vorige maand een kort geding verloren over de permanente zondagsopening van woonboulevard Alexandrium in Rotterdam, gaan in hoger beroep. Dat liet advocaat Thomas van Vugt, die de winkeliers vertegenwoordigt, dinsdag weten.

Met de stap willen de ondernemers alsnog een einde maken aan de zondagsopening. ,,Inhoudelijk hebben mijn cliënten volledig gelijk gekregen. Daarom betreuren ze het dat de rechter niet heeft ingegrepen'', aldus Van Vugt. De advocaat verwacht half mei een uitspraak in de zaak.

De gemeente Rotterdam heeft de winkeliers in Alexandrium, een van 's lands grootste winkelcentra, de mogelijkheid gegeven elke zondag open te zijn door het aan te merken als toeristisch gebied. Twaalf winkeliers stapten daarop naar de rechter. Zij willen dat de zondagsopenstelling beperkt blijft tot de gebruikelijke twaalf zondagen per jaar.

Sommige van de winkeliers zijn tegen vanwege hun geloofsovertuiging en anderen vinden zes dagen werken voldoende. Het staat de ondernemers vrij om dicht te blijven, maar volgens hen lopen ze zo omzet mis. Alexandrium telt 136 winkels.

De rechter oordeelde in februari dat de gemeente inderdaad fout zit, maar vond het belang van de winkeliers die wel open willen zijn zwaarder wegen, ook vanwege de investeringen die zij daarvoor hebben gedaan. Ook liet de rechtbank weten dat de gemeente waarschijnlijk aansprakelijk is voor door de eisers geleden schade.

De gemeente Capelle aan den IJssel liet dinsdag weten de wekelijkse opening op zondag voor winkels in het Hoofdweggebied, dat naast het winkelgebied Alexandrium ligt, te gedogen. Met het besluit wil het college ervoor zorgen dat de Capelse ondernemers hun concurrentiepositie behouden. Sinds de permanente zondagsopening van de woonboulevard in Rotterdam voelden de ondernemers in Capelle aan den IJssel zich benadeeld.