AMSTERDAM - In de Oranjekerk in de Amsterdamse wijk De Pijp vond vrijdag de herdenkingsdienst plaats voor de doodgeschopte Anja Joos. Ongeveer 180 mensen waren aanwezig bij de dienst. Voorin de kerk stond de met bloemen bedekte kist waar het lichaam van Joos lag opgebaard. Na de samenkomst, die rond 13.00 uur eindigde, zal de vrouw begraven worden op begraafplaats St. Barbara in Amsterdam.

Tijdens de herdenkingsdienst spraken verscheidene mensen de aanwezigen toe. De dienst begon met de toespraak van A. Prins, een kind uit de buurt van de plek waar Joos de fatale klappen en schoppen kreeg. Hij vond het vreemd in het nieuws te horen dat enkele verdachten al zijn vrijgelaten. "Is dit nou het beleid?", zei hij.

Andere sprekers waren predikant J. van der Velden van de Oranjekerk, drugspastor G. Gilhuis en T. Ponsioen, een vrijwilliger van het Drugspastoraat in Amsterdam. In hun toespraken noemden zij Joos een krachtige vrouw met veel levenslust, ondanks haar problemen. Ze was besmet met het HIV-virus, had een huurschuld, dreigde de woning te worden uitgezet en had moeilijkheden met haar uitkering.

Scheldpartij

Joos overleed vorige week maandag nadat zij door enkele jongens in elkaar was geschopt. Daar ging een scheldpartij aan vooraf waarbij Joos het had gemunt op de Marokkaanse jongens uit de groep. De jongeren, van wie enkelen werkten bij de Dirk van den Broeksupermarkt, waren achter de 43-jarige vrouw aangekomen omdat ze dachten dat zij een blikje bier had gestolen. Dat bleek niet het geval.