DEN HAAG - Justitie heeft besloten een hoofdagent van de politie Haaglanden die 27 juni betrokken was bij een dodelijk schietincident, niet te vervolgen. De hoofdagent schoot daarbij een -jarige man uit Schiedam dood. Uit onderzoek is gebleken dat hij juist heeft gehandeld. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag meegedeeld.

De schietpartij vond plaats aan de Haagse Nachtengaallaan nadat buurtbewoners de politie hadden gewaarschuwd voor een scooter met twee verdacht uitziende personen. Omwoners waren bang voor autokraak.

De motoragent probeerde de berijders aan te houden. De Schiedammer trok een mes en stak de agent. Er onstond een worsteling, waarbij de agent het dodelijke schot loste. De andere verdachte sloeg op de vlucht en werd ondanks een uitgebreide zoekactie niet meer gepakt.

Op basis van het onderzoek van de rijksrecherche concludeerde de hoofdofficier van justitie dat het optreden van de hoofdagent gerechtvaardigd was. Er was sprake van een levensbedreigende situatie, aangezien de politieman op een gegeven ogenblik op de grond lag en in een been was gestoken terwijl zijn aanvaller opnieuw met getrokken mes op hem afliep. Voor de hoofdagent was er geen andere mogelijkheid dan gericht te schieten op zijn aanvaller.

Aanleiding

In september arresteerde de politie drie verdachten. Een -jarige en een 44-jarige man zijn inmiddels weer vrijgelaten. De derde verdachte (40), die in Zwitserland werd aangehouden, zit nog in voorlopige hechtenis. De aanleiding voor het schietincident is nog steeds niet duidelijk.