HILVERSUM - Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen idee wat de vakbonden hebben bereikt tijdens het najaarsoverleg. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van onderzoeksbureau De Vos & Jansen onder 724 Nederlanders, in opdracht van het Radio 1 Journaal.

In het najaarsoverleg werd dinsdag afgesproken dat de lonen twee jaar lang bevroren worden. Op de vraag wat de regering daar tegenoverstelt, wist bijna 57 procent van de mensen geen antwoord te geven. Ondervraagden in de leeftijdsgroep van 15 tot 34 jaar zijn het slechtst op de hoogte en ook het minst geïnteresseerd.

Bonden

Toch vindt 44 procent van de ondervraagden dat de bonden het tamelijk goed hebben gedaan. Bijna 10 procent noemt het optreden van de bonden zelfs zeer goed. Onder vaksbondsleden ligt dat percentage zelfs nog hoger, daar zegt 67 procent van de ondervraagden dat de bonden het redelijk tot goed gedaan hebben.

Actiebereidheid

Als de vakbonden zouden oproepen om actie te voeren, is 68 procent van de ondervraagden daartoe niet bereid. 22 Procent wil dat wel, 10 procent weet het nog niet.