VALKENBURG - De ondernemingsraad (OR) van vliegkamp Valkenburg bij Den Haag legt zich nog niet neer bij de voorgenomen sluiting van deze basis van Orion-patrouillevliegtuigen. De raad heeft een aantal alternatieven naar de Defensietop gestuurd. Dat meldde de OR vrijdagochtend in een persbericht.

Minister Kamp (Defensie) wil de marinebasis sluiten omdat de onderzeebootbestrijding met de Orions stopt. Dat zou 730 miljoen euro aan bezuinigingen opleveren. Volgens tegenstanders worden slechts tweehonderd van de 5000 jaarlijkse vlieguren aan die bestrijding besteed en wil de minister de andere taken van de Orions wel voortzetten in de toekomst.

De ondernemingsraad wijst erop dat in de Defensiebegroting een bedrag van meer dan een half miljard euro is bestemd voor toekomstige investeringen in NAVO-verband voor verkenningen. Bij behoud van de Orions is dat geld niet direct nodig en wordt tegelijk een kapitaalvernietiging van 250 miljoen euro voorkomen, aldus de raad.

De OR geeft ook in overweging de Orions in gezamenlijke Nederlandse-Duitse exploitatie te doen. Dat levert bijna 480 miljoen euro aan bezuinigingen op. Daarbij zouden ook andere departementen kunnen meebetalen aan de kustwachttaken en aan de kosten van de basis als regeringsvliegveld.