LEEUWARDEN - De 63-jarige ontvoerder van Lusanne van der Gun wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. De rechter-commissaris van de rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag toestemming gegeven de man uit Ryptsjerk psychiatrisch te laten onderzoeken.

De 11-jarige Lusanne fietste op maandag 25 augustus 's ochtends in haar woonplaats Oldeberkoop naar school, toen ze werd gedwongen met haar ontvoerder mee te gaan. Twee dagen later dook ze ongeschonden op bij een hotel in Venlo. Haar ontvoerder werd anderhalve week later in Ryptsjerk van zijn bed gelicht.

De man heeft bekend het meisje te hebben ontvoerd. Hij eiste .000 euro losgeld, maar dat is niet betaald. De ontvoerder moet op 16 december voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. Dat wordt een pro-formazitting. Het Openbaar Ministerie weet niet wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is. Waarschijnlijk kan de verdachte begin 2004 in het Pieter Baan Centrum worden geplaatst. Hoe lang het onderzoek gaat duren is nog niet bekend.