BRUSSEL - Vergaderingen van Europese ministers worden in de nabije toekomst openbaar. Daarover hebben de regeringsleiders van de Europese Unie donderdag in Brussel overeenstemming bereikt, zo heeft de Italiaanse minister Frattini van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Ook hebben de regeringsleiders afgesproken het roterend voorzitterschap van in ieder geval de bijeenkomsten van vakministers, zoals de bewindslieden van landbouw, verkeer en milieu, voort te zetten. Over de vaste voorzitter van de EU, die de toppen voor een langere periode van 2,5 tot vijf jaar moet voorzitten, bestaat nog geen overeenstemming.

Lidstaten

De regeringsleiders zijn het nog niet eens over het aantal leden dat de Europese Commissie als dagelijks bestuur van de EU moet tellen. Een groep kleinere lidstaten, onder aanvoering van Oostenrijk, wil per se een eigen eurocommissaris houden. Nederland stelt zich met de vijf andere oprichters van de EU op het standpunt dat er maximaal vijftien stemgerechtigde commissarissen moeten komen en daaronder niet-stemgerechtigde junior-leden van de commissie.

Volgens de Italiaanse minister Frattini komt er in november wellicht nog een extra EU-top of lunch van regeringsleiders om zich te buigen over een compromisvoorstel voor de Europese grondwet. Die moet de unie voorbereiden op de uitbreiding met tien nieuwe leden vanaf mei volgend jaar.