TEHERAN - De Iraanse autoriteiten hebben donderdag hun bereidheid getoond het aanvullend protocol te ondertekenen dat verbonden is aan het non-proliferatieverdrag. Dat verklaarde het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, Mohammed el-Baradei, donderdag na gesprekken met Iraanse functionarissen.

"Ik heb van dr. Rohani de verzekering gekregen dat de Islamitische Republiek Iran duidelijkheid zal verschaffen over alle openstaande kwesties, zodat we alle aspecten van de nucleaire activiteiten van Iran kunnen controleren", zo verklaarde de Egyptenaar El-Baradei na zijn gesprek met de chef van de Iraanse Opperste Nationale Veiligheidsraad.

Met het ondertekenen van het protocol zou Teheran IAEA-waarnemers toestemming verlenen op elke gewenst moment inspecties uit te voeren op alle verdachte locaties. De Iraanse ambassadeur bij de IAEA, Ali Akbar Salehi, verklaarde dat "in de komende dagen het rimtme van onze samenwerking (met de IAEA) aanzienlijk zal worden verhoogd".

Het IAEA heeft Iran tot 31 oktober gegeven om verdenkingen te ontkrachten dat het land in het geheim een kernwapen ontwikkeld zoals de Verenigde Staten beweren. Teheran zegt dat het slechts vreedzame doelen heeft en geen kernwapensnastreeft. Als Iran niet aan de eis van het IAEA tegemoetkomt kan de zaak worden doorverwezen naar de Veiligheidsraad.