AMSTERDAM - Nicolien Sauerbreij heeft vrijdagavond in Vancouver goud gewonnen op de parallelreuzenslalom. De Nederlandse snowboardster was in de finale te sterk voor de Russische Ekaterina Ilyukhina.

In de eerste omloop werd de 30-jarige Amsterdamse nog met een miniem verschil van 0.02 seconde verslagen door haar tegenstandster. In de tweede omloop maakte de Russische in het begin te veel fouten waardoor Sauerbreij het goud kon veiligstellen.

Het brons was voor de Oostenrijkse Marion Kreiner.

Record

Het is het eerste goud voor Nederland op de Winterspelen buiten het schaatsen sinds kunstschaatster Sjoukje Dijkstra in 1964 olympisch kampioene werd.

De snowboardster zorgde daarnaast voor een record. Het goud van Sauerbreij is de honderdste gouden medaille voor Nederland in de olympische geschiedenis.

Toernooi

Sauerbreij kende een uitstekend toernooi op Cypress Mountain. De snowboardster plaatste zich als tweede voor de achtste finales, waarin zij geen kind had aan de Duitse Isabella Laboeck.

Een ronde later was de Oostenrijkse Claudia Riegler na de eerste run eigenlijk al gezien. Riegler ging in de fout en moest daarom in de tweede omloop een halve seconde later van start gaan. Dat wist zij niet meer goed te maken, hoewel de Oostenrijkse nog dichtbij wist te komen.

In de halve finale ging de Duitse Selina Joerg in de laatste meters onderuit waardoor Sauerbreij verzekerd was van een medaille.

Salt Lake City

Sauerbreij was twee keer eerder actief op de Olympische Spelen. De Nederlandse faalde opzichtig in Salt Lake City (2002), waar ze niet door de kwalificaties heenkwam. Sauerbreij droeg in de Amerikaanse stad bij de openingsceremonie de Nederlandse vlag. Vier jaar geleden tijdens de Winterspelen van Turijn eindigde ze als twaalfde.

Sauerbreij gold in Vancouver als één van de favorieten voor eremetaal. Ze won in januari de wereldbekerwedstrijd in het Oostenrijkse Kreischberg en stond een paar keer op het podium.

Goud voor Sauerbreij